Zate smo pripravili nabor orodij, ki ti bodo ob uporabi programa “Prvih 2 ur kitare” pomagala do zastavljenega cilja. 

Učna orodja so pri učenju česarkoli ključnega pomena. Večina nas pri učenju potrebuje vsaj svinčnik in list papirja, bolj specializirana orodja pa nam lahko pomagajo pohitriti učenje specifičnih veščin. 

Pametne telefone imamo že tako ali tako vedno pri sebi. Zakaj jih nebi izkoristili za pospeševanje našega učenja kitare.

Spisek aplikacije za pametne telefone:

 • Organizacija tvojega dneva – Google calendar (iPhone, Android)
 • Vzpostavljanje navad – Goal Tracker (Android), Tally (iPhone)
 • Tunanje kitare – Guitar Tuna (iPhone, Android)
 • Preverjanje ali pravilno igramo akorde – gStrings (Android), APTuner (iPhone)
 • Hranjenje besedil z akordi na telefonu – Guitar chords and tabs (iPhone, Android)
 • Hranjenje besedil z akordi na telefonu – Tabs & Chords by Ultimate Guitar (iPhone, Android)
 • Snemanje zvoka – RecForge (Android), Voice Record Pro (iPhone)

Te so se glede na naša dosedanja testiranja iskazale za najbolj učinkovite in so ključni element za sledenje programu. Ni pa nikoli tako enostavno kot le namestiti orodja. Moramo jih znati pravilno uporabljati. S testiranjem in lastnimi izkušnjami smo zate sestavili sledeč načrt implementacije. Bolj natančno boš sledil/a tem navodilom, boljši bodo rezultati.

 

Organizacija tvojega dneva in vzpostavljanje navad

Za hitro in učinkovito učenje, bo moralo učenje in vaja kitare postati prioriteta in navada. Učenje je pač učenje. Zanj si moramo rezervirati specifične ure v dnevu, saj drugače zmanjka časa ali pa pride vmes nekaj “bolj pomembnega”. Da pa bi to lahko naredili, si moramo strukturirati naš dan vsaj v grobem.

 • V Google calendar vnesi dogodke in aktivnosti za vsaj 1 teden naprej
  • Vnesi in si rezerviraj čas za predvidljive aktivnosti (šola, služba, kosilo, večerja, druženja,…)
  • Ponavljajoče aktivnosti lahko nastaviš.
  • Vnos v koledar ponovi naslednji teden preden se teden začne, če to nisi vnašal/a že sproti.
 • V Google calendar vnesi čas za učenje kitare
  • Rezervirana naj bo 1h v vsakemu od 5ih dni (na začetku je lahko razpršena na 15min odseke tekom dneva, ko imaš blizu kitaro)
  • Naj bo rezervirana v oknu prvih 3h tvojega dneva, ko si najbolj svež/a
  • Če je mogoče, naj bo to ista ura vsak dan
 • Nastavi aplikacijo za vzpostavljanje navad
  • Vnesi nalogo “Igraj kitaro 1h/dan” (lahko hkrati ali večkrat po malo in ne obremenjuj se z dnevoma, ki ju imaš prosta)
  • Vnesi še kakšno nezahtevno navado, ki si jo želel/a vzpostaviti (5 sklec ko se prebudiš, pojej zajtrk, pomisli na kaj si hvaležen/a,…)
  • Dodaj nalogo “Vizualiziraj grand finale s kitaro”
  • Nastavi, da so naloge vidne na domačem zaslonu (dodaj gradnik aplikacije na začetni zaslon da se spomniš na te naloge vsako jutro ko pogledaš na telefon)
  • Pred spanjem vnašaj kako dosleden/na si
  • Po 21x ponovitvah se naj bi navada vzpostavila (odlično za karkoli)

Za vsak dan vaje boš prejel natančna navodila v obliki PDF dokumenta ki mu boš sledil/a. Meniš, da nimaš časa 1h v 5ih dneh na teden? Piši nam in obrazloži zakaj, mi pa ti bomo poskušali svetovati.

 

Uglaševanje kitare

Pred vsako vajo oz vsaj 1x na dan je priporočljivo preveriti ali ja kitara uglašena. Za to lahko uporabimo aplikacijo Guitar Tuna, ki nam pove za vsako posamezno struno ali je preveč sproščena ali zategnjena (in posledično če je njen ton ki ga oddaja previsok ali prenizek). Kitaro uglasite tako, da:

 1. Primi kitaro v roke.
 2. Odpri aplikacijo Guitar Tuna.
 3. Odloži telefon blizu kitare.
 4. Zaigraj prvo struno brez prijemanja vratu kitare.
 5. Če aplikacija nakaže, da ton strune ni točno tam kjer bi moral biti, zategni/ odtegni struno.
  1. ProTip: Uglaševanje strune zaključi z vsaj minimalnim zategom, tako bo struna dlje obdržala svoj ton.
 6. Ponovi enako za vsako struno.

 

Igranje kitare in učenje akordov

Tako sedaj si pripravljen/a na igranje kitare. Glede na to da boš po programu igral/a akorde, je pomembno da vsak akord zaigraš kar se da pravilno. Kaj pomeni pravilno? Vsak akord ima določen prijem na kitarskem vratu. Glede na to kako boš izvedel/a tvoj prijem, bo kitara proizvedla temu primeren zvok. Če po nesreči pritiskaš še kakšno struno ali pa če ene od strun ne pritiskaš dovolj močno, bo proizveden ton narobe zazvenel. Pravilnost tona boš preverjal/a z aplikacijo gStrings na Android ali APTuner na iOS napravah. Kako?

 1. Odpri aplikacijo
 2. Vzami kitaro v roke
 3. Postavi prste kakor ti nakazujejo navodila prijema
  1. Navodila za akorda prejmeš ob naročilu programa “Prvih 20 ur kitare”
 4. Zaigaj prijem
 5. Opazuj kaj ti nakazuje aplikacija

Če aplikacija nakazuje, da ton ni točen je potrebno ugotoviti kaj se dogaja v prijemu. Nabor najpogostejših problemov, kako jih zaznati in kako popraviti najdete v programu “Prvih 2 ur kitare”.

Za konec nam ostanejo še aplikaciji za hranjenje besedil in akordov. Ti bosta prišli najbolj prav ko se boste zabavali s prjatelji in želeli pokazati svoje veščine se ne boste spomnili natannega besedila ali akordov. Za vajo ti vseeno priporočamo, da si svoj prvi komad natisneš na list, pametni telefon pa uporabiš za preverjanje a li pravilno igraš akorde.

Snemanje zvoka pa tudi videa boš potreboval/a za samoanalizo. Posnami se med vajo in poslušaj čez nekaj časa, ko si z vajo zaključil/a. S poslušanjem boš treniral/a svoje uho, hkrati pa boš posnetke narejene tekom vaj poslal/a svojemu oddaljenemu učitelju ob konecu tedna. Ta ti bo preko njih lahko dal nasvet kako hitreje napredovati.